Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc je stará odrůda bílého vína pocházející z Francie z vinařské oblasti Bordeaux. Sauvignon lze pěstovat na mnoho druzích půd v různých klimatických podmínkách. I proto se dnes pěstuje téměř ve všech vinařstvích po celém světě. Odrůda vznikla z divoké révy, a od toho byl odvozen její název „Sauvignon“ – divoký a „blanc“ – bílý. Můžeme ho také najít pod názvem Sauvignon jaune nebo Feigentraube. U nás se dříve používalo také označení Fíkový hrozen, které zavedli pravděpodobně Habáni v 16. století, kdy tuto odrůdu začali pěstovat. Hrozny, které dorůstají malé, až střední velikosti, se sklízí od začátku měsíce října. V České republice byla tato odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 1952 a v současnosti se jí skvěle daří ve Znojemské podoblasti.

Sauvignon Blanc

Díky dvěma základním látkám, které jsou obsaženy v hroznech, se jedná o výrazné víno, které lze výborně identifikovat podle chuti a vůně. Látka pyrazin způsobuje velmi výraznou kopřivovou chuť, bylinkovou chuť a chuť papriky, angreštu a grapefruitu. Thiol má na svědomí chuť tropického ovoce, limetek, hrušek nebo bílých broskví. Chuť se stupňuje a vyniká podle toho, v jakém prostředí vinná réva vyrůstala. V severnějších oblastech, kde se réva pěstuje, získává víno více travnaté tóny, naopak čím více slunce hrozny mají, tím ovocnější je jejich chuť. Zráním v lahvích Sauvignon tyto tóny ztrácí a projevuje se lahvová zralost, sytější barva a plnost.

Podnebí chuť Sauvignonu

Sauvignon blanc https://iwc-club.cz/cze_m_Nabidka_Odrudy_Sauvignon-Blanc-279.html je vhodný ke studeným předkrmům. Skvěle se hodí i k sýrům, kořenitým jídlům, bílým masům a rybám. Pozdní sběr se skvěle doplňuje se sladkými dezerty. Nabídka této odrůdy je opravdu rozmanitá a každá láhev vás překvapí něčím jiným. I přesto, že se jedná o jednu odrůdu, má tisíc chutí. Tak se nebojte a začněte jedinečnost těchto vín objevovat.